Knekking, bøying, forming. Kjært barn, mange navn

 

Noe av det mest essensielle man kan gjøre med tynnplater er knekking. Knekking eller bøying er det som forvandler en flat del til de mest utrolige ting! Som f.eks. heiser, helikopter, ladestolper, møbler, gitarer eller konsoller. 

Her på Haaland Tynnplate går vi to skift med faglærte knekkeoperatører som jobber med 6 stk CNC-styrte manuelle knekker med kapasitet fra 50 til 320 tonn og opp til 4 meters arbeidsbredde. Vi har også 3 knekkeroboter, hver med sine egenskaper, de bruker vi spesielt på store serier, deler med mange knekker eller plater som er så store at de nærmest ikke er håndterbare av mennesker. 

Så lenge knekt lengde ikke er mer enn 4 meter, så har vi bøyd og kan bøye det aller meste. Er det en knekk vi ikke har gjort så er vi villige til å prøve! 

Foruten «vanlige» knekker så er det mulig å step-knekke radier,  klemme falser; altså at du klemmer knekken helt flat mot platen. Eller z-knekking, det er et eget spesialverktøy som lager 2 små, tette knekker som er så nærme en annen at de ikke er mulige å få til med vanlige knekkeverktøy, for å nevne noen. 

Under denne kategorien er det også riktig å nevne formpressen og kantpressen for de formingene som enten ikke er fornuftige eller mulige å ta i en vanlig knekke. 

Knekkerobot, Amada ASTRO165W-C
Haaland_020
Knekkerobot, ASTRO100NT-C